ΤΟ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» έχει φανατικούς φίλους, αλλά και φανατικούς εχθρούς. Διαθέτει μονοπωλιακό χαρακτήρα στο Νομό Αττικής και από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του κατακρίνεται για υψηλές χρεώσεις.
«Δεν είναι δυνατόν το αεροδρόμιο να είναι ακόμα τόσο ακριβό. Ισως έπρεπε η σύμβαση παραχώρησης να μην ήταν για 30 χρόνια, αλλά για 50. Ολοι στην αρχή νόμιζαν ότι η Αθήνα θα αποτελούσε αεροπορικό κόμβο, αλλά διαψεύστηκαν δραματικά», σημειώνουν αεροπορικοί αναλυτές.
«Πώς είναι δυνατόν η Αθήνα να χάνει ετησίως εκατομμύρια επιβάτες και κανείς να μην είναι υπόλογος; Γιατί δεν υπήρξε σχετική ρήτρα στη σύμβαση παραχώρησης;», διερωτήθηκε πρόσφατα ο chief operating officer της Ryanair, Michael Cawley.
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η τιμολογιακή πολιτική του αεροδρομίου ασκείται εντός συγκεκριμένου πλαισίου, αφού η υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης λήγει το 2026.
Ενδεικτικό είναι ότι το «Ελ. Βενιζέλος» δαπανά ετησίως 105-110 εκατ. ευρώ για αποπληρωμές δανείων (πρόκειται για δάνεια της ΕΤΕπ, τα οποία έχουν ορίζοντα αποπληρωμής το 2021) και άλλα 100 εκατ. για εργασίες συντήρησης.
Πάντως, ώς τα τέλη του 2011, το αεροδρόμιο είχε διανείμει μερίσματα ύψους 1,15 δισ. ευρώ. Από αυτά, 870 εκατ. ευρώ έλαβε το ελληνικό Δημόσιο (κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου, το 30% έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ) και 280 εκατ. ευρώ οι ιδιώτες μέτοχοι (26,66% Hochtief Airport, που πούλησε στους Καναδούς της PSP, 13,33% Hochtief Airport Capital, 5% οικογένεια Κοπελούζου).
Με άλλα λόγια, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των χρηματικών αποδόσεων του «Ελ. Βενιζέλος» καταλήγει στο ελληνικό Δημόσιο και όχι στους ιδιώτες μετόχους του, με την αναλογία 15-5 ευρώ ανά επιβάτη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου