Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

«Απειλή» για το «Ελ. Βενιζέλος» το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης



Το πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (IGA: Istanbul Grand Airport).

To νέο αεροδρόμιο κατασκευάζεται σε συνολική έκταση 76,5 εκατ. τ.μ., βόρεια της Κωνσταντινούπολης, 35 χλμ. έξω από το κέντρο της πόλης.

Η κατασκευή έχει χωριστεί σε 4 φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα ολοκληρωθεί στις αρχές 2018, με 3 διαδρόμους και terminal χωρητικότητας 90 εκατ. επιβατών.

Με την ολοκλήρωσή του, το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 350 προορισμούς, με ετήσια χωρητικότητα έως 200 εκατ. επιβατών.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου αεροδρομίου είναι ο εγχώριος αερομεταφορέας, η Turkish Airlines και η γεωγραφική θέση της χώρας, η οποία επιτρέπει την κάλυψη πολλών προορισμών, με μεσαίου μεγέθους αεροσκάφη, τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Ασία.

Αεροπορικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το νέο αεροδρόμιο αποτελεί «απειλή» για το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο διάγει, τα τελευταία χρόνια, αναπτυξιακή πορεία και προσπαθεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα δεν έχει την εσωτερική αγορά της Τουρκίας, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη της Aegean Airlines και το πότε αυτή θα κάνει το «μεγάλο βήμα», δηλαδή δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, αλλά και από την ανανέωση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του “Ελ. Βενιζέλος”, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΑΑ να λανσάρει πιο ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική», επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου