Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πλησιάζει η επιλογή αναδόχων για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια

Μία ακόμα σημαντική εξέλιξη έχουμε από το "μέτωπο¨ του ΤΑΙΠΕΔ καθώς με χθεσινή ανακοίνωση έκανε γνωστό πως ενέκρινε το  τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων μετά και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύντομα θα κληθούν οι επιλεγέντες επενδυτές να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.



Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν ονόματα από το Ισραήλ (Engelinvest Israel), την Γαλλία (Aeroport De La Cote d' Azur, Vinci), την Γερμανία (Fraport), την Ελβετία (Zurich Airport), τις ΗΠΑ (Advent), την Αργεντινή (Corporation America), και την Κροατία (Agrokor Novaport), που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πείρα στη διαχείριση αεροδρομίων.

Χωρισμένα σε δύο ομάδες
Η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων γίνεται σε δύο ομάδες. Στην ομάδα Α περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Στην ομάδα Β, τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Το κλειδί στο διαγωνισμό έγκειται στο αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές, μπορεί μέχρι και την δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς, να συμπεριληφθούν μέχρι τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου για την ομάδα Α και τα αεροδρόμια Χίου, Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και Λήμνου για την ομάδα Β.

Οι επενδυτές πρόκειται αναλάβουν τη διαχείριση των αεροδρομίων για διάστημα 30-35 ετών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης. Θα καθοριστεί αρχικό εφάπαξ τίμημα και ετήσιες πληρωμές οι οποίες θα εξαρτώνται από τα κέρδη των αερολιμένων. Από αυτό το τίμημα θα κριθεί αν η φετινή χρονιά θα είναι επιτυχημένη για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς επί της ουσίας δεν προβλέπονται πολλές ακόμα ολοκληρώσεις διαγωνισμών μέσα στο 2014.

Περίπου 220εκ.ευρώ θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας οι παραχωρησιούχοι σε υποδομές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Μετά την έντονη άυξηση του τουρισμού (που φέτος υπολογίζεται σε περίπου 20εκ.άτομα) τα περιφερειακά αεροδρόμια αποκτούν νέα δυναμική καθώς πολλά από αυτά θα μπορούν να υπολογίζουν σε εκατοντάδες πτήσεις τσάρτερ που θα μετατρέψουν σε κερδοφόρες μηχανές πολλά από τα αεροδρόμια της περιφέρειας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου