Η Κρήτη ανάμεσα στους πιο «καυτούς» νησιωτικούς προορισμούς σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στην δημοσιότητα αεροπορικές εταιρείες για την θερινή περίοδο.
Πτήσεις τσάρτερ και τακτικές πτήσεις αναμένεται να αποβιβάσουν πλήθος τουριστών στην Κρήτη και σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς,όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των αεροδρομίων όλης της Ελλάδας ως προς την κίνηση που περιμένουν.
Χρονιά-ρεκόρ αναμένεται να είναι η φετινή για τον ελληνικό τουρισμό, βάσει των εκτιμήσεων αλλά και των αιτημάτων των αεροπορικών εταιρειών για την θερινή περίοδο, σε πολλά αεροδρόμια αναμένεται… μποτιλιάρισμα, καθώς η Ελλάδα ξαναμπαίνει με γοργά βήματα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως βασικός προορισμός για το καλοκαίρι.
Εκτός, όμως, από τον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας, σημαντική αύξηση της αεροπορικής κίνησης αναμένεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια σχεδόν όλης της χώρας, τόσο από τις τακτικές πτήσεις όσο και από τις πτήσεις τσάρτερ που θα δρομολογηθούν απευθείας κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς.
Μύκονος, Σαντορίνη, Χανιά, Ηράκλειο, Κως και Κεφαλονιά αναδεικνύονται σε κορυφαίους προορισμούς για τους ξένους τουρίστες όπως δείχνουν οι προκρατήσεις εισιτηρίων και ξενοδοχείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των αιτημάτων που έχουν υποβάλει οι αεροπορικές εταιρείες (τα οποία είναι συνήθως περισσότερα από τις πτήσεις που τελικώς εκτελούνται), στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα γίνονται έως και 10 προσγειώσεις και απογειώσεις την ώρα,στη Ρόδο 9, στη Θεσσαλονίκη 7, στην Κω 5, στην Κέρκυρα 4 και στη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα φτάνουν και θα αναχωρούν δύο δρομολόγια την ώρα.
Για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αιτήματα έχουν υποβάλει 108 αεροπορικές εταιρίες, για τη Ρόδο 98 και για την Κέρκυρα 74. Εντυπωσιακή, θα είναι και η αύξηση του τουρισμού στη Μύκονο, η οποία φέτος θα συνδέεται με 28 προορισμούς. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει 52% περισσότερα δρομολόγια, ενώ από το αεροδρόμιο του νησιού αναμένεται να διακινηθούν συνολικά τη θερινή περίοδο έως και 1,22 εκατομμύρια επιβάτες. Επίσης 1,4 εκατομμύριο επιβάτες υπολογίζεται ότι μπορεί να διακινηθούν και μέσω του αεροδρομίου της Σαντορίνης.
Σημαντική ανάκαμψη ήδη σημειώνει η Αθήνα, με την κίνηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» να αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή αεροπορικοί κολοσσοί, όπως η Singapore Airlines, ξανάβαλαν την ελληνική πρωτεύουσα στα δρομολόγιά τους ξεκινώντας εκ νέου συνδέσεις που είχαν εγκαταλείψει παλαιότερα.
Τα αιτήματα
Αύξηση σε αιτήματα για ενίσχυση των αεροπορικών δρομολογίων αναμένεται και στη Σκιάθο. Από το αεροδρόμιο του νησιού θα διακινηθούν βάσει των αιτημάτων των αερομεταφορέων, πάνω από 540.000 επιβάτες (αύξηση 59,7% σε σχέση με πέρυσι). Ενισχυμένη κατά 40% εκτιμάται ότι θα είναι και η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπου μόνο αεροπορικώς αναμένεται να διακινηθούν έως και 427.000 επιβάτες.
Αυξημένη αναμένεται και η κίνηση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς ύστερα από αρκετές περιπέτειες, από την Πρωτομαγιά αναμένεται να προστεθεί και δεύτερο δρομολόγιο της Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα. Η ΥΠΑ έθεσε ως προϋπόθεση να κοπεί μία από τις καθημερινές πτήσεις της από Αθήνα προς και από την Κωνσταντινούπολη και, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί λύση με χρήση κοινού κωδικού μεταξύ της Aegean και της Turkish για το δεύτερο δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα νέες αεροπορικές συνδέσεις προστίθενται από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη θα συνδεθεί με το Βελιγράδι με δύο καθημερινές πτήσεις της Air Serbia, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει νέες πτήσεις από και προς την Αθήνα μέσω της Ryanair.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προγραμματίζει ενέργειες ώστε να κυρίως τα περιφερειακά αεροδρόμια να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του φετινού καλοκαιριού. Αυτό που κυρίως διερευνάται είναι η δυνατότητα να μπορούν στα μεικτά αεροδρόμια, που είναι και στρατιωτικά και πολιτικά να εκκενωθούν ορισμένες θέσεις που δεν χρησιμοποιούνται πια από την Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης πολιτικών αεροσκαφών.
Παράλληλα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επιθεωρήσεις σε δέκα αεροδρόμια, ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο προγραμματισμός μετακίνησης προσωπικού από την κεντρική υπηρεσία ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Απευθείας πτήσεις στα νησιά
Απευθείας πτήσεις στα ελληνικά νησιά ξεκινούν και αυτή τη θερινή περίοδο πολλές αεροπορικές εταιρείες.
Ετσι, η Μύκονος φέτος θα συνδέεται απευθείας και με την Κωνσταντινούπολη, καθώς ήδη η τουρκική αεροπορική εταιρεία Bora Jet ανακοίνωσε την έναρξη απευθείας πτήσεων από τις 19 Ιουνίου.
Απευθείας σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη θα έχει και η Σαντορίνη, ενώ στην Κω αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 25%, γεγονός στο οποίο θα συμβάλουν και οι πτήσεις της Ryanair.
Δρομολόγια
Η EasyJet προγραμματίζει νέα δρομολόγια (Ηράκλειο-Εδιμβούργο, Κως-Γλασκόβη, Μύκονος-Νάπολη και Κέρκυρα-Νάπολη). Επίσης σύνδεση με το Αμστερνταμ μέσω της Transavia θα έχουν τα Χανιά, η Χίος, η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, η Καβάλα, η Κάρπαθος, η Κεφαλονιά, η Κως, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Παράλληλα συνεχίζεται και η γερμανική… επέλαση μέσω της Air Berlin, της Germanwings αλλά και της Condor, της εταιρείας του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook, που θα συνδέσουν γερμανικές πόλεις με το Ηράκλειο, την Κω, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Πρέβεζα, την Κέρκυρα κλπ.
Σε τροχιά ανάκαμψης το αεροδρόμιο της Αθήνας
Η είσοδος της Ryanair στις πτήσεις εσωτερικού και η δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας σε συνδυασμό με την επάνοδο τριών μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, της Singapore, της Gulf Air και της Brussels Airlines, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν διακόψει τις πτήσεις τους στην ελληνική πρωτεύουσα, σηματοδοτούν τη φετινή θερινή περίοδο για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», που ήδη από την αρχή του χρόνου βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
Η επιβατική κίνηση τον Μάρτιο έφτασε τους 833.000 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς. Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2014 διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας 2,37 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση 8,4%). Τονωτική ένεση στην κίνηση του αεροδρομίου δίνουν οι επιβάτες από το εξωτερικό, ο αριθμός των οποίων είναι σχεδόν διπλάσιος απ” αυτούς του εσωτερικού και αυξημένος κατά 13,4% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η κρίση έχει πλήξει κυρίως το εγχώριο δίκτυο.
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα, σύμφωνα με τα στελέχη του αεροδρομίου, και για τη θερινή περίοδο, κατά την οποία θα παρέχονται 2,1 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις κυρίως από την Aegean Airlines και τη Ryanair. Σημαντική παρουσία στο αεροδρόμιο έχουν και οι εταιρείες χαμηλού κόστους. Από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιχειρούν 16 low cost εταιρείες, αυξημένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες συνδέουν την Αθήνα με 38 αεροδρόμια σε 34 πόλεις.
Για τη θερινή περίοδο, πάντως, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 160 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις συνολικά.
Συγκεκριμένα νέες πτήσεις που ξεκινούν είναι:
Aegean προς Αμβούργο, Νυρεμβέργη, Ανόβερο, Μπέρμιγχαμ, Ναντ, Κατάνια, Αμπου Ντάμπι, Ζυρίχη, Βηρυτός, Κοπεγχάγη, Μασσαλία, Στοκχόλμη, Αμάν και Σμύρνη.
Vueling από/προς Ρώμη.
Η Transavia.com από/προς Αϊντχόβεν και η Transavia France προς Ναντ, Παρίσι και Λυών.
H ΕasyJet προς Αμβούργο.
Η Meridiana από/προς Νάπολη.
Η Air Armenia από/προς Ερεβάν.
Η Arkia από/προς Τελ Αβίβ.
Η Alitalia προς Μιλάνο (Λινάτε).
Η SAS από/προς Γκέτεμποργκ.
Η Brussels Airlines από/προς Βρυξέλλες.
Η Mahan Air από/προς Τεχεράνη.
Η Astra Airlines από/προς Ερμπίλ.
Η Croatia Airlines από/προς Σπλιτ.
Η Singapore από/προς Σιγκαπούρη.
Η Gulf Air από/προς Μπαχρέιν.
Η Ryanair προς Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο, Μιλάνο/Μπέργκαμο, Πάφο και Λονδίνο/Στάνστεντ.
Η Minoan Air από/προς Ηράκλειο.
a re xios pali emeis kai emeis tha eimaste
ΑπάντησηΔιαγραφή