Η επιβατική κίνηση έτους έκλεισε τελικά κάτω από τα 13 εκατομμύρια, στα 12,94 εκατομμύρια, καταγράφοντας απώλειες 10,4% σε σχέση με το 2011, όποτε και μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας είχαν ταξιδέψει 14,44 εκατομμύρια επιβάτες.
Ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας γύρισε σχεδόν μια δεκαετία πίσω, στο 2003, όταν και ο αριθμός των επιβατών του σε ετήσια βάση είχε φτάσει σε 12,25 εκατομμύρια. Τότε είχε ακολουθήσει μια πορεία εκρηκτικής ανάπτυξης των μεγεθών του μεγαλύτερου ελληνικού αεροδρομίου που έφτασε το 2007 τα 16,53 εκατομμύρια επιβάτες. Στην συνέχεια η πορεία των μεγεθών ακολούθησε αντίστροφη τάση, η οποία έγινε περισσότερο έντονη από το 2010 και μετά.
Μειωμένη ζήτηση για ταξίδια από τους Έλληνες
Από την πλευρά της εταιρείας, θεωρείται ότι η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2012 αντανακλά την άμεση επίδραση της εξέλιξης των μεγεθών της οικονομίας στον κλάδο των αερομεταφορών.
Αναλυτικά σε ετήσια βάση η επιβατική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε υποχώρηση της τάξης του 7,9%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στην διεθνή κίνηση (-11,7%).
Ωστόσο από την πλευρά του αερολιμένα επισημαίνεται ότι οι πρώτες αρχικές ενδείξεις ανάκαμψης της κίνησης, που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του έτους με τα επίπεδα της πτώσης να περιορίζονται από το επίπεδο ρεκόρ (-15,8%) του Μαίου σε -8,2% το Δεκέμβριο.
Οι μήνες του χειμώνα οι πιο δύσκολοι
Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος, δηλαδή τους τρεις μήνες του χειμώνα ο ΔΑΑ είχε λιγότερους από 800.000 επιβάτες σε μηνιαία βάση. Νοέμβριο και Μάρτιο οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από 900.000 ενώ το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο μέσω του ΔΑΑ μετακινούνταν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επιβάτες. Ο μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν ο Ιούλιος με τους επιβάτες να αγγίζουν το 1,5 εκατομμύρια και ακολούθησε με πολύ μικρή διαφορά ο Αύγουστος.
Μείωση 11,5% στις πτήσεις
Σε ότι αφορά τις πτήσεις το 2012 ο αριθμός τους ανήλθε σε 153 χιλιάδες, μειωμένος κατά 20.000 ή 11,5% σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με τον ΔΑΑ η πτώση αυτή αντανακλά τη μείωση των προσφερόμενων συχνοτήτων, τόσο από τους ελληνικούς όσο και από τους ξένους αερομεταφορείς, κυρίως λόγω της εξαιρετικά δύσκολης χρηματοοικονομικής κατάστασης της χώρας.
Οι πτήσεις στο εσωτερικό κατέγραψαν χαμηλότερα επίπεδα πτώσης –9,2% σε σύγκριση με τις διεθνείς πτήσεις που υποχώρησαν κατά 13%. Ιούλιος και Αύγουστος ήταν οι δύο μήνες με τις περισσότερες πτήσεις (18.450 και 18.134 αντίστοιχα) ενώ οι λιγότερες πτήσεις έγιναν τους μήνες Δεκέμβριο, Νοέμβριο και Φεβρουάριο. Μάλιστα τον Δεκέμβριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση, κατά 17,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου